چگونه از اطلاعات مهم خود محافظت کنیم؟

+ زمان مطالعه: ۳ دقیقه

تا به حال به فکر ریکاوری اطلاعات خود افتاده اید؟ اصلا چرا باید کاری کنیم که نیاز به بازیابی اطلاعات پیدا کنیم؟ منظورم این نیست که اطلاعات مان را به صورت تصادفی حذف نکنیم، چرا که معمولا این اتفاق به صورت ناخواسته می افتد. شاید ندانید به ازای هر یک گیگابایت ریکاوری باید مبلغ چهل هزار تومان را بپردازید؟ یعنی اگر فقط ۱۰ گیگابایت از اطلاعات شما حذف شود و بخواهید آن را بازیابی کنید باید مبلغ چهارصد هزار تومان را پرداخت کنید تا اطلاعات شما را بازیابی کنند. ولی معمولا با پرداخت چنین هزینه ای هم، کل اطلاعات شما بازیابی نمی شود، چرا که به بعضی از فایلها صدمه می خورد یا اطلاعات مورد نیاز کافی برای ریکاوری آنها پیدا نمی شود.

خب راه حل چیست؟ از قدیم گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است، یعنی تا جایی که میشود از اطلاعات مهم نسخه Backup تهیه نمود نیاز به خرج های اضافی برای ریکاوری نیست.

بکاپ گیری چیست؟
به فرایند کپی گرفتن از دادهها و ذخیره آن در یک مکان امن برای بازگرداندن (Restore) در مواقعی که داده های شما به صورت تصادفی یا عمدی حذف یا ویروسی شده باشند را بکاپ گیری (Backup) یا حفاظت از داده ها (Data Protection) می گویند.

انواع مختلف بکاپ گیری
به طور کلی سه روش عمومی برای تهیه نسخه پشتیبان از داده ها وجود دارد که در ادامه به شرح آنها می پردازیم:

  • بکاپ کامل (Full Backup)
  • بکاپ پله ای (Incremental Backup)
  • بکاپ نا همسان یا دیفرانسیل (Deferential Backup)

بکاپ کامل (Full Backup)
اولین گزینه بکاپ کامل یا Full Backup میباشد، در بکاپ کامل کلیه داده های شما در یک دیسک همانند Hard External یا DVD یا فضای اینترنت و … ذخیره میشود. مزیت Full Backup داشتن کلیه داده ها می باشد اما نقاط ضعف آن زمانی است که شما برای Backup گرفتن یا Restore کردن باید صرف کنید همچنین فضای زیادی که از دیسک شما اشغال میشود. همیشه بهتر است یک بکاپ کامل از کلیه داده ها داشته باشید سپس از دیگر بکاپ ها برای صرفه جوی در زمان و فضای ذخیره سازی استفاده کنید.

بکاپ پله ای (Incremental Backup)
در بکاپ پله ای فقط اطلاعاتی که در بکاپ قبلی (بکاپ کامل – پله ای – دیفرانسیل) تغییر نموده اند بکاپ گیری میشوند. در بکاپ پله ای برای تشخیص فایلهای ویرایش شده از زمان ویرایش در File Stamp استفاده میشود. زمان Stamp فایلها، در بکاپ قبلی با Stamp فایلهای ویرایش شده مقایسه میشود. مزیت Incremental Backup افزایش سرعت در بکاپ گیری و کاهش استفاده از فضای دیسک ذخیره ساز بکاپ میباشد. چرا که فقط فایلهای ویرایش شده و تازه بکاپ گرفته می شوند.

بکاپ دیفرانسیل (Deferential Backup)
بکاپ دیفرانسیل همانند اولین بکاپ پله ای میباشد. یعنی در بکاپ پله ای اگر پنج بار عمل بکاپ گیری انجام شود بکاپ بعدی از تغیرات بکاپ پنجم انجام میشود. ولی در بکاپ دیفرانسیل اگر ۱۰۰ بار هم بکاپ گیری انجام شود بکاپ بعدی از تغییرات بکاپ اولیه که بکاپ کامل میباشد انجام میشود. پس بکاپ دیفرانسیل کمی از بکاپ کامل سریع تر و از بکاپ پله ای کند تر است.

از چه اطلاعاتی باید بکاپ تهیه نمود؟
شما می توانید از همه اطلاعات خود نسخه بکاپ داشته باشید. اما معمولا خیلی از اطلاعات را می توان به سادگی از اینترنت و دیگر مکانها به دست آورد. پس این اطلاعات نیاز به نسخه بکاپ ندارند چرا که هم در هزینه اسراف میشود هم در زمان. اما اطلاعاتی از قبیل داده های مربوط به کارها یا پروژه های شما، یا اسناد شرکتی و داده های که شما برای به دست آوردن آنها زمان زیادی را صرف نموده اید. معمولا اگر نسخه از آنها را هم بخواهید از شبکه های اینترنتی یا دیگر مکانها دریافت کنید متحمل هزینه های سنگینی می شوید. در کل از هر داده ای که برای شما از اهمیت بالای بر خور دار است بهتر است Backup تهیه کنید.

بکاپ گرفتن برای منزل و ادارات کوچک
اگر قصد دارید از دادههای پر اهمیت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید، بهتر است با برنامه Nova Backup آشنا شوید که بهترین برنامه بکاپ در سال ۲۰۱۶ شناخته شده است. برای بکاپ گرفت از اطلاعات در منزل و ادارات کوچک میتوان ابتدا یک بکاپ کامل از داده های حساس گرفت سپس یک برنامه ریزی برای بکاپ پله ای روزانه درست نمود تا در آخر هر روز کلیه دادهای ویرایش شده بکاپ گرفته شوند. در این پست قصد آموزش برنامه ای را ندارم فقط قرار است راه حل را به شما بدهم.

بکاپ گرفتن در ادارات متوسط و بزرگ
اگر در اداره شما هر روز از داده های زیادی استفاده می شود و این اطلاعات از اهمیت بالای برخوردار هستند. بهتر است از برنامه Acronis Backup استفاده کنید. سپس برنامه ای برای بکاپ کامل ماهانه و بکاپ پله ای روزانه درست کنید. یعنی یک بکاپ کامل در اول ماه به همراه بکاپ پله ای در هر روز از اطلاعات شما تهیه شود.

نتیجه گیری
داشتن نسخه پشتیبان از داده های پر اهمیت به ما کمک می کند تا در مواقع اضطراری از آنها استفاده نموده و از خرج های اضافی برای بازیابی و … جلوگیری کنیم. به طور کلی سه نوع بکاپ گیری وجود دارد: یک Full Backup دو Incremental Backup سه Deferential Backup که انجام یک بکاپ کامل به همراه بکاپ پله ای روزانه امنیت داده های پر اهمیت را تا حد زیادی تامین می کند. پس تا زمانی که می توانید از واکسن استفاده کنید خود را به دردسر های مریض شدن می اندازید.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.